Hva er LilleStortinget? Kategorier Arkiv Siste inlegg Siste kommentarer Fagerlia VGS

Medvind for regjeringen?

Etter en tøff åpning i trontaledebatten er de forskjellige partienes synspunkter lagt tydelig fram. Regjeringspartiene står sterkt plantet bak sin regjering som forventet. AP på den andre siden er i sterk opposisjon til statens proposisjoner. Det mest spennende er Venstres åpne støtte til regjeringspartiene. De har mindre innvendinger mot våpenloven og oljeboringen i Lofoten men har statuert sin ellers støtte til regjeringen. Er dette starten på et samarbeid? Alt peker mot dette.

Regjeringen sitter nå i en sterk posisjon hvis dette er faktum. Til stor forventning sto ikke SP i tråd med regjeringens kommunereform eller EU medlemskap. De liker ikke tanken på mindre selvstyre hvis Norge skulle inngå i EU. De er redd for forslag og sanksjoner som skulle gå mot norske interesser internasjonalt og nasjonalt. 

KrFs partileder Henriette Hauge gikk til angrep på regjeringens forslag om aktiv dødshjelp. Hun påpeker at menneskeverd står i sentrum og vi kan ikke bare «velge vekk de svake, de må tas vare på, de kan ikke bare kastes til side.» Problemet med dette er at de kastes ikke til side, vi velger ikke vekk de svake. Aktiv dødshjelp er et tilbud til de uhelbredelig syke som ikke ønsker å lide ut sine siste dager. Alt til side sier partileder Hauge at hun er mer enn villig til å arbeide med regjeringen på flat skatt og en rekke andre punkter så lenge de trekker sykelønnskuttet, og aktiv dødshjelp.

Venstres partileder Elias Angelsen åpnet sitt innlegg i trontaledebatten med å uttrykke sin støtte til regjeringens forslag. Han påpekte imidlertid at oljeboring i Lofoten og bevæpning av politi og vektere var de mindre entusiastiske. Det er stor grunn til å tro at Venstre er på vei til et samarbeid med regjeringen. I et intervju med justisminister Håkon Solli-Sæther og finansminister Trym Gjørven sier at et samarbeid er ikke langt ifra og de er villige til å legge saker vekk for å sikre seg støtte. 

Kanskje de kan bringe inn KrF også? Det meste tyder nå på støtte til flere av regjeringens forslag. Det er likevel vanskelig å fastslå før etter spørretimen.

 

Journalist: Vetle Aarø

Fotograf: Eirik Borlaug

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Fagerlias Budstikke

Fagerlias Budstikke

Ålesund

Vi gir deg sannheten. Oppdateres fortløpende. Ett skråblikk på LilleStortinget, og diverse andre vinkler.


Redaktør: Vetle Aarø

Bloggansvarlig: Hanna Sylte

Sjefsjournalist Sondre Stokke

Journalist Martha Årdal

Journalist Karoline Alvik

Sjefsfotograf Eirik Borlaug

Fotograf William Haugland

Assisterende Redaktør Ruben Arnsen

hits