Hva er LilleStortinget? Kategorier Arkiv Siste inlegg Siste kommentarer Fagerlia VGS

Sprøyter FrP svada?

Endre Synnes Hagerup fra FrP talte under Trontaledebatten om bruk av thorium i atomkraftverk. Hagerup opplyste om ved bruk av thorium vil skadelige miljøutslipp bli utslettet ved tilsetning av proton, det vil være billigere å drive enn konvensjonelle urankraftverk og uttalte seg at thorium-teknologien var mer en god nok til at vi kan satse på energikilden. Han mente at eneste grunnen for at thorium ikke hadde blitt satt i verk er at vi er for redde etter ulykkene i Tsjernobyl og Fukushima. Hagerup sa at med thorium var det svært vanskelig å utvinne våpen, det var enklere å skaffe ferdig våpen enn å utvinne de selv.

Mange av disse punktene er forskere enige med, men noe av informasjonene han ga fra seg var inkonsekvent. Et av hans utsagn var hvor mye thorium Norge hadde. Han sa at vi hadde den tredje største forekomst av thorium i verden, noe som ifølge World Nuclear Association ikke er korrekt. Hagerups opplysninger er utdatert. Noe som fører til at hans argument ikke er gyldig. 

Under et intervju med Vg3 forsker Vegard Slettvoll uttalte han seg om utsagnene til Hagerup:

«Vi greier ikke å få strålingsnivået ned på et nivå som er trygt for befolkningen. Det er også svært vanskelig å bruke thorium til gjenbruk, noe som er svært vanskelig med tanke på strålingsfaren og avfall. Norge har faktisk et overskudd av energi, og å tillate atomkraftverk fører til et unødvendig press på markedet. Jeg er også usikker på om det er økonomisk forsvarlig å anvende thoriumreaktorer, når vi allerede har tilstrekkelige forekomster av uran.»

Videre presiserer han at tiden for thoriumskaftverk vil komme:

«Thorium er uten tvil fremtiden, men vi må ikke forhaste oss. For øyeblikket er det mest nødvendige å forske mer på området, før vi beslutter noe.»

 

Journalist: William Haugland og Karoline Alvik

Fotograf: William Haugland og Eirik Borlaug

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Fagerlias Budstikke

Fagerlias Budstikke

Ålesund

Vi gir deg sannheten. Oppdateres fortløpende. Ett skråblikk på LilleStortinget, og diverse andre vinkler.


Redaktør: Vetle Aarø

Bloggansvarlig: Hanna Sylte

Sjefsjournalist Sondre Stokke

Journalist Martha Årdal

Journalist Karoline Alvik

Sjefsfotograf Eirik Borlaug

Fotograf William Haugland

Assisterende Redaktør Ruben Arnsen

hits